Какво е това? Какви са разликите? Кое да изберем?

  • Какво е това?

И двете устройства са сходни по физическите си спецификации, но съхраняват данни по много различен начин. Докато Твърдият диск (HDD) използва магнитен диск като място за съхранение, SSD-то използва памет. HDD-то е по-евтино и предлага по-голямо количество памет, a SSD-тата са по-бързи, по-трайни и използват по-малко енергия. На какво обаче да се спрете зависи изцяло за какво ще го ползвате.

  • Какво е твърд диск (HDD)?

Традиционният въртящ се твърд диск (HDD) е обикновена енергонезависима памет във вашия компютър. Това значи, че данните в нея не изчезват,  когато захранването бъде изключено. Твърдите дискове реално са метални дискове с магнитно покритие. Това покритие пази вашите данни, без значение дали те се състоят от музиката ви, филмите, документите или всичко друго, което сте записали на него. При перфектно здраве и висок клас, максималната скорост стига до около 140mb/s.

  • Какво е SSD?

Всяко SSD (Solid-State Drive) изпълнява фукцията като на HDD, но вместо върху магнитно покритие, данните се запазват във взаимно свързани чипове с флаш памет, които помнят всичко дори и устройството да бъде изключено. Тези чипове могат да бъдат директно инсталирани на дънната платка, на PCI/PCIe карта, или в кутия с размер, форма и интерфейс като нормално HDD за лаптоп или настолен компютър. Тези чипове с флаш памет се различават от USB флаш паметите по тип и скорост на паметта. Паметта при SSD е по-надеждна и по-бърза от тази на флашките, което автоматично увеличава и цената. Тук скоростта за четене може да стигне до 3700mb/s.

  • Скорости

Тук е голямата разлика. Докато на един хард диск му отнема понякога дори минути, за да зареди операционната система, SSD-то се срправя за секунди. Но то не е по-бързо само при пускането, винаги е по-бързо. Разликите в скоростта стигат до 15-20 пъти по-бърз начин на работа.

  • SSD или HDD?

Закупете си HDD, ако:

Обичате да теглите филми и музика. Големия капацитет на HDD ще ви помогне да съберете цялата ви колекция.

Сте обикновен потребител. Ако нямате нужда от висока скорост и използвате компютъра или лаптопа си основно за филми и сърфиране в интернет, то вие нямате нужда от SSD.

Имате нужда от SSD, ако:

Пътувате често. Ако лаптопът ви стои в багажа, има голям шанс той да бъде подлаган често на тормоз. Точно заради това имате нужда от издържливостта на удари, която притежава едно SSD.

Бързината е важна за вас. Ако искате операционната ви система да зарежда бързо и да отваряте приложения светкавично, то трябва да отделите допълнителните средства за SSD.